• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Bij een voetbalweddenschap kijk je allereerst naar de quoteringen. Aan dit getal kun je immers meteen zien hoeveel de weddenschap waard is. Met hoge quoteringen kies je voor veel winst en veel risico. Lage quoteringen leveren relatief weinig op, maar bieden meer zekerheid. Voor bookmakers is het nog een hele klus om de juiste quotering achter de weddenschap te zetten. Ze moeten een inschatting van de wedstrijd maken, percentages toekennen, de winstmarge toevoegen en de formule toepassen die uiteindelijk de quoteringen bepaalt. Daarnaast moeten ze ook nog rekening houden met concurrerende wedkantoren én met de gokker. Er komt dus heel wat bij komen om die oh zo belangrijke quoteringen online te krijgen. 

Quoteringen toen en nu

Quoteringen bestaan al heel lang. Het systeem werd in 1795 geïntroduceerd door de Brit Harry Ogden, die met een groot bord naar de langs Newmarket Heath ging staan. Deze renbaan trok heel wat liefhebbers van paardenrennen én van gokken. Maar tot die tijd waren de mogelijkheden voor gokkers beperkt. Dat veranderde toen Ogden alle namen van de paarden op het bord schreef, waarachter hij een waarde noteerde. In al die jaren is er weinig gesleuteld aan het systeem van quoteringen. Ook de werkwijze is amper veranderd. Alleen hebben de bookmakers nu een heel team van odds compilers tot hun beschikking die de waarde van de weddenschappen bepalen.02

Odds compilers kijken altijd naar de feiten. Dat betekent dat ze de voetbalstatistieken nauwkeurig analyseren, net zoals jij waarschijnlijk doet. Ze letten op de stand in de ranglijst, kijken naar het gemiddelde aantal doelpunten en verdiepen zich in het percentage balbezit. En wat te denken van de onderlinge wedstrijden uit het verleden? Een club die vaak snel de wedstrijd scoort kan het zomaar moeilijk krijgen tegen een elftal dat net zo fanatiek van start gaat. Bookmakers hebben per voetbalwedstrijd soms meer dan honderd wedopties open staan. Achter al die wedopties moet een quotering komen te staan. Je kunt je wel voorstellen dat de odds compilers flink tempo moeten zetten om alles op tijd én nauwkeurig online te krijgen. 

Kansen worden weergegeven in percentages

Een zorgvuldige analyse van de wedstrijd levert heel wat verschillende percentages op. Zo zijn er percentages die aangeven hoeveel kans er is dat de thuisploeg of juist de bezoekende club wint. Bij een Premier League wedstrijd tussen Manchester United en Leicester City heeft de thuisploeg misschien 55% kans om te winnen. Leicester City doet het aanzienlijk minder bij de bookmaker en komt uit op een winkans van 19%. En dat gelijkspel? Er is toch nog 26% kans dat er een 0-0, 1-1 of 2-2 op het scorebord komt te staan.

Bookmakers kijken werkelijk naar elk onderdeel van de voetbalwedstrijd. Andere percentages richten zich bijvoorbeeld op de kans dat de wedstrijd meer dan 2.5 doelpunten oplevert of de kans dat er wel of geen penalty komt. Met het verzamelen van al deze percentages zet de bookmaker de eerste stap richting de quoteringen. Maar er komen nog wat factoren bij. Deze kanspercentages vertegenwoordigen namelijk de waarschijnlijkheid dat iets gebeurt. Als de bookmaker deze percentages rechtstreeks zou omzetten naar quoteringen, maken ze simpelweg geen winst. Er moet dus nog wat gebeuren voordat de weddenschappen online kunnen. 

Winstmarge is medebepalend voor de quoteringen

Online wedkantoren zijn commerciële bedrijven. Ze hebben dan ook een duidelijk doel voor ogen: winst maken. Wedden bij een bookmaker is in principe gratis. Je hoeft geen jaarlijkse contributie te betalen en op je wedbriefje komt geen toeslag te staan voor elke voetbalweddenschap die je aangaat. Dus waar halen de bookmakers hun winst dan vandaan? Het antwoord is simpel: de winst zit in de quoteringen verwerkt.

Bookmakers werken met hun eigen winstpercentage. Het gaat altijd om een paar procent, al zitten er toch behoorlijke verschillen tussen. Je kunt een bookmaker treffen die laag een winstmarge hanteert van 3%. Meestal kom je echter hoger uit, bijvoorbeeld op 5% of 6%. Hieruit blijkt wel dat gokbedrijven niet allemaal hetzelfde denken. De een hoop gokkers binnen te halen met een laag winstpercentage en dus hoge quoteringen. De ander richt zich meer op mooie bonusacties en een extra goede bereikbaarheid van de klantenservice in plaats van hoge quoteringen. En misschien mag je voor al die service ook wel een hogere winstmarge verwachten.

De winstmarge is er bij elke weddenschap. De verhoudingen tussen de verschillende quoteringen zijn zelfs op zo’n manier opgesteld dat de uitkomst niet van belang is. De bookmaker maakt sowieso winst, als het de odds compilers tenminste lukt om de kanspercentages goed in te schatten. Dit betekent overigens niet dat bookmakers aan elke weddenschap verdienen. Een verkeerde inschatting leidt gewoon tot verlies. Maar omdat gokbedrijven altijd naar de langere termijn kijken, zorgen een paar verliesgevende weddenschappen per week niet meteen voor problemen.

Het rekenen kan beginnen: percentages omzetten in odds

De gokwereld werkt graag met formules. Ook wanneer de bookmakers hun kanspercentages omzetten in quoteringen, maken ze gebruik van een formule. Laten we even teruggaan naar de wedstrijd tussen Manchester United en Leicester City. De bookmaker schatte de winkansen in op 55% tegen 19%. Nu is het hoog tijd om de formule erbij te pakken:

100% / de kans dat iets gebeurt = quotering

De 55% winkans voor Manchester United komt met deze formule uit op een quotering van 1.81. Zie je Leicester City wel voor een verrassende uitslag zorgen? Bij een overwinning krijg je voor elke ingezette euro een bedrag van 5,26 euro terug. Tenminste, als die winstmarge voor de bookmaker er niet was. Want door die marge gaan de quoteringen vanzelf naar beneden. Als we uitgaan van een winstpercentage van 5%, dan kunnen we de formule op de volgende manier aanpassen:

95% / de kans dat iets gebeurt = quotering

De quoteringen voor Manchester United worden van 1.81 bijgesteld naar 1.72. Voor Leicester City komt er een waarde van 5.00 achter de weddenschap te staan. Door de winstmarge van de bookmaker moet je dus best wat inleveren op je eigen winst. Zonde natuurlijk, maar bedenk je wel dat er zonder winstmarge geen online wedkantoren zouden bestaan. 

Bookmakers proberen gokkers te beïnvloeden

Nu de quoteringen bekend zijn, kan de bookmaker altijd nog gaan bijschaven. Daarbij vragen ze zich één ding af: wat gaat de massa eigenlijk doen? Als de quoteringen voor een 1×2 weddenschap online staan en gokkers zetten massaal in op een overwinning voor de thuisploegdan heeft dan gevolgen voor de bookmaker. De verhoudingen zijn zoek waardoor de winst van het gokbedrijf onder druk komt te staan.

De odds compilers proberen het gedrag van de massa te beïnvloeden met de quoteringen. Bij de wedstrijd Manchester United – Leicester City verwachten de meeste gokkers een overwinning voor de thuisclub. Grote kans dat de bookmaker daarom bewust wat lager inzet. Geen quotering dus van 1.72, maar misschien komt er 1.65 achter de weddenschap te staan. Andersom gebeurt ook. De underdog krijgt hogere quoteringen achter de naam staan, simpelweg om jou te verleiden om deze optie te gaan. Tot slot kijkt de bookmaker ook nog met een schuin oog naar de concurrentie. Gokkers hebben het snel door als een wedkantoor net iets te hoog inzet ten opzichte van de concurrenten. Ze gaan massaal naar die ene bookmaker toe en dit zorgt er wederom voor dat de balans zoek is. Het is dus echt even puzzelen voordat de odds compilers bij de perfecte quoteringen uitkomen. 

Slim vergelijken brengt je de meeste winst

Quoteringen ontstaan door een mix van factoren. Het gaat om de inschatting van de wedstrijd én de winstmarge én het gedrag van de massa. In elk van deze factoren kunnen verschillen ontstaan tussen de bookmakers.

Een verschil in winstmarge heeft natuurlijk invloed op alle quoteringen. Er zijn bookmakers die standaard boven het gemiddelde zitten omdat zij een lage winstmarge hanteren. Bij andere wedkantoren loop je altijd wat geld mis omdat zij met de quoteringen onder het gemiddelde zitten. Ook per wedstrijd en weddenschap ontstaan er verschillen. Een net iets andere inschatting van de winkansen leidt direct tot andere quoteringen. De verschillen zijn vaak klein, maar ze zijn er wel degelijk. Door slim te vergelijken haal je gemakkelijk wat extra winst binnen. 

Live wedden: 90 minuten lang werk aan de winkel

Bookmakers zitten voortdurend bovenop de quoteringen. Als er in de loop van de week iets gebeurt binnen een elftal, dan worden de getallen direct aanpast. Is er een blessure voor een basisspeler, dan nemen de winkansen waarschijnlijk iets af waardoor de quoteringen licht stijgen. Dit soort kleine aanpassingen zijn al belangrijk bij pre-match weddenschappen, laat staan wat ze betekenen voor live weddenschappen. Als je live gaat wedden op voetbal, zie je de quoteringen steeds weer verspringen. De bookmakers zijn 90 minuten aan het rekenen. Winkansen nemen af en nemen 10 minuten later weer toe. De kans op een doelpunt wordt groter of juist minder groot omdat de verdediging behoorlijk sterk staat. Of wat te denken van de sfeer die grimmiger wordt? Het geduw en getrek neemt toe, er komen wat kleine overtredingen… grote kans dat de scheidsrechter binnenkort een kaart trekt. Bij live weddenschappen moet de bookmaker voortdurend aanpassingen doen aan de quoteringen. Het is de vraag wie sneller is: jij of toch de bookmaker?

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.